Hofstede

Hofstede
Cultuurverschillen zijn eigenlijk te wijten aan psychologische aspecten. Geert Hofstede is een van de psychologen welke zijn inzicht heeft gegeven aan de basiswaarden van cultuurverschillen. Hofstede was de eerste die aan de hand van harde cijfers kon laten zien dat culturen werkelijk van elkaar verschillen in waarden. De verschillen in culturen zijn volgens Hofstede te onderscheiden in vier basis waarden:

  • Machtsafstand;
  • Individualisme versus collectivisme;
  • Masculiniteit versus feminiteit;
  • Onzekerheidsvermijding.
Door later onderzoek in Aziatische landen is er nog een vijfde dimensie bijgekomen:
  • Lange termijn- versus korte termijngerichtheid.

Machtsafstand
Machtsafstand heeft te maken met de vraag in hoeverre mensen het normaal vinden dat sommige mensen meer macht hebben dan anderen. Eeen grote machtsafstand betekent dat de macht ongelijk verdeeld is en in een cultuur met een kleine machtsafstand vindt men dat de macht niet of minder ongelijk verdeeld is. Amerika heeft volgens Hofstede een kleine machtsafstand. Dit betekent dat de acceptatie voor machtsverschillen klein is. Toch heeft Amerika wel machtsafstand op bijvoorbeeld school. Een leraar heeft daar altijd gelijk en behandel je met respect.
Individualisme versus collectivisme
Bij het individualisme gaat het om een persoon en bij het collectivisme gaat het om een groep en de rol van een persoon in die groep. Culturen waarin mensen van elkaar kunnen verwachten dat ze voor zichzelf zorgen zijn individualistische culturen. Wanneer banden ontstaan tussen individuen en verwacht wordt dat er voor een groep gezorgd wordt, spreekt men van een collectivistische cultuur.
Amerika is een individualistisch land. De inwoners kijken eerst naar zichzelf en hun familie en gaan daarna pas anderen helpen.
Masculiniteit versus Feminiteit
Masculiniteit en feminiteit hebben alles te maken met de waarde die mensen hechten aan waarden zoals assertiviteit en geld verdienen (masculiniteit) of relaties tussen mensen, elkaar helpen en de kwaliteit van het bestaan (feminiteit). Wanneer van vrouwen wordt verwacht dat zij zich anders gedragen dan mannen en andere rollen op zich nemen zoals het huishouden, wordt er gesproken van een masculiene samenleving. Wanneer verwacht wordt dat mannen en vrouwen zicht hetzelfde gedragen en dezelfde taken hebben, heeft men te maken met een feminiene samenleving.

Amerika is masculien. De Amerikaanse cultuur is gericht op prestatie en succes. De cultuur in de VS is zeer assertief en competitief. In Nederland gebeurt veel in overleg, terwijl de VS meer rechtdoorzee is.

Onzekerheidsvermijding

Onzekerheidsvermijding geeft aan hoe mensen omgaan met risico’s en in hoeverre men deze wil vermijden. Angst voor het onbekende betekent een sterke onzekerheidsvermijding. Nieuwsgierigheid naar het onbekende betekent een zwakke onzekerheidsvermijding. Deze onzekerheidsvermijding kan bijvoorbeeld teruggevonden worden in het afsluiten van verzekeringen of het kiezen voor een stabiele carrière.
Er heerst in de VS een lage onzekerheidsvermijding. Amerika is een zeer ondernemend land. Als je in Amerika een nieuwe weg inslaat met nieuwe ideeën wordt je snel gezien als een held, zelfs als je het niet waarmaakt.
Lange termijn- versus korte termijngerichtheid
In hoeverre is de mens bereid om op korte termijn te offeren om daarvoor op langere termijn beloond te worden? In een cultuur die op korte termijn gericht is, is het belangrijk te weten wat de waarheid is en wie dit bezit. Een korte termijn gerichte cultuur houdt vast aan tradities, komt sociale statusverplichtingen na, laat geld rollen en vraagt om snelle resultaten. Lange termijn gerichtheid passen tradities aan aan de moderne omgeving, zijn voor spaarzaamheid en zuinigheid, hebben doorzettingsvermogen ten behoeve van resultaten op lange termijn en hebben een deugdzaam leven als doel.
Amerika heeft een korte termijngerichtheid. Dit heeft te maken met de westerse cultuur van het digitaal denken.
Bronnen:

Cleas, MT. (2007). Culturele Waarden en Communicatie. In internationaal perspectief. Tweede druk. Uitgeverij Coutinho, Bussum.


Hofstede, G. (2012). Cultuur. [www.document] < http://geerthofstede.nl/culture>. Geraadpleegd: 1 Juni 2012.